Mikrobiomet er det “organ” i kroppen, som sætter scenen for resten af organismens tilstand.
DU SPISER FOR mere end én! Gravide kvinder får ofte at vide, at de skal være opmærksomme på, hvad de spiser, fordi de “spiser for to”. Men hvis du tænker over, at vores valg af mad har indflydelse på vores iboende mikrober, så spiser hver enkelt af os for billioner! Maden tilfører ikke bare næringsstoffer til vores celler, den tilfører også næring til billioner af tarmbakterier. Tarm bakterier er nøglen til overlevelse. Samlet set refereres vores tarmbakterie-kammerater som vores ”mikro biom” eller ”mikrobiota”, og de spiller en rolle i rigtig mange fysiologiske funktioner og processer:
Vores microbiom fremstiller for eksempel neurotransmittere og vitaminer, som vi ellers ikke kunne producere. De promoverer en normal mave-tarmfunktion, leverer beskyttelse mod infektioner (virus, bakterier, parasitter og svampe), regulerer stof skiftet og optagelsen af mad samt hjælper til med at balancere blodsukkeret. De er
endda med til at bestemme, om vi er slanke eller overvægtige, sultne eller mætte
Bakterier som vagthunde
Da det sunde mikrobiom har indflydelse på immun systemets funktion og niveauerne af inflammation, har bakterierne i sidste ende indflydelse på vores risiko for at udvikle sygdomme så varierede som: depression, overvægt, fordøjelsesproblemer, diabetes, multiple sclerose, astma, autisme, Alzheimers og Parkinsons syge,
og endda cancer.
Bakterierne hjælper også med at kontrollere tarmens tæthed som en slags vagt eller kontrollør. En utæthed i tarmslimhinden kan give toxiner adgang til vores blod bane – med en reaktion i vores immunforsvar til følge. Denne utæthed påvirker ikke bare tarmen, men også andre organer og væv, herunder knoglerne, huden, nyrerne, bugspytkirtlen, leveren og hjernen.
Det er så let at ødelægge
Risiciene ved en usund mikrobiota har vi i vores hænder! De inkluderer en kost med et højt indtag af raffinerede kulhydrater som hvidt brød, ris, pasta og pizza, samt sukker, kunstige sødemidler, manglende
fysisk aktivitet, stress og mangel på god søvn. Det er SÅ let at ødelægge denne mikrobiota for eksempel ved at indtage antibiotika og penicillin, syreblokkere til for meget mavesyre, Metformin til diabetes II g PCOS samt Sulfa til blærebetændelser.
Du kan selv gøre en masse
Hvis vi fortsat slår de mindste væsner i blandt os ihjel – så dør vi! Omvendt er der en masse du selv kan gøre for at nære sundheden i dit mikrobiom – du kan for eksempel spise fermenterede fødevarer, som er rige på probiotika for eksempel Kimchi, A38, Cultura, surkål, kefirdrik, og du kan tilføje fiberrige fødevarer som er prebiotiske, her kan du vælge grønsager, (hvidløg, asparges, løg og porrer..) frugter, bær, fuldkorn og lign. Alt sammen fødevarer, der virker som “gødning” for tarmbakterierne. Du kan hjælpe dem til at gro, til at formere
sig og til at bosætte sig i tarmene.
Mikrobiomet kan flytte bjerge
Er du som terapeut bevidst om, at der i enhver krop er dette redskab, der nærmest kan flytte bjerge? Og ved du, hvordan du kan styrke dette hos dine klienter? På en måde, så klienten både her og nu bliver styrket, men også på lang sigt kan fore bygge livsstilssygdomme? Mikrobiomet er nemlig det “organ” i kroppen, som sætter scenen for resten af organismens tilstand! Fysisk som psykisk.
1 % menneske – wow!
Lige nu – både inden i dig og uden på dig, er der 10 gange så mange bakterier som der er celler i din krop. Og der er ét hund rede (100) gange mere bakteriel DNA end dit eget DNA. Hvad betyder det? Det betyder, at du og jeg og alle dem, du kender, kun er 1% menneske.
Af Anette Gammelgaard,
ernæringsterapeut og zoneterapeut
Zoneconnection blad 1/2020