Kategori: Zoneterapi

Når der er stress i kroppen, er det vigtigt at skabe balance mellem aktivitet og hvile, det vil sige balance mellem Yang og Yin – hvor Yang er aktivitet og Yin er hvile.

Overordnet har vi to meridianer, ”Du” og ” Ren”. Ved at afbalancere disse kan vi hjælpe kroppen tilbage mod balance.

På fødderne finder vi de to meridianer således:

” Du” meridianen starter mellem halebenets spids og anus punktet og slutter på lateralsiden af storetåen på højde med næsepunktet.

”Ren meridianen” kommer ud igennem mellemkødet og slutter på meridial siden af storetåen på højde med mundzonen.

Afbalancering sker ved, at du holder blidt på start og slut punktet samtidig.

.

Klienten blind for faresignaler

Det er vigtigt at forstå, hvordan kroppen reagerer på vedvarende stressbelastninger, ligesom det er vigtigt at kunne spotte stresstegn hos klienten, da mange ikke opdager dem selv, før der er alvorlige symptomer tilstede. En af forklaringerne er, at stress opstår over tid, og at kroppen er i stand til at kompensere bl.a. ved at producere en øget mængde kortisol.

Fra træthed til sammenbrud

I begyndelsen vil symptomerne være træthed, muskelspændinger og hovedpine, senere kommer hjertebanken, koncentrationsbesvær, trang til stimulanser, irritabilitet, kort lunte – for til sidst at ende med et reelt sammenbrud.

Krammehormonet

Vi ved, at berøring udløser Oxytocin. Oxytocin kaldes populært krammehormonet og virkningen er bl.a., at blodtrykket daler, pulsen daler, smertetærsklen øges, blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres, fordøjelsen fremmes, immunforsvaret styrkes, angst og bekymring dæmpes. Berøring i rolige omgivelser og en fortrolig samtale vil medvirke til at udløse Oxytocin – og det er jo lige netop det, der sker i en zoneterapibehandling

Nerveforsyning og hormonsystem

I min behandling af stressede klienter har jeg fokus på at få klienten så meget i ro, at han eller hun kan modtage behandlingen. Derfor starter jeg som regel med :

  • Nervesystemet ved blidt og roligt at bearbejde hjernen og vagusnerven med dens parasympatiske nerveforsyning.
  • Herefter hormonsystemet primært Hypotalamus (oxytocin), Binyre (kortisol) Lever (glykogen) Bugspytkirtel (Insulin), men også Pinealkirtlen (melatonin). For en god søvn er altid vigtig.

Ved stress er det parasympatiske nervesystem undertrykt, dette påvirker fordøjelse og omsætning – det betyder, at skjoldbruskkirtel og hele fordøjelsessystemet også skal i fokus. Også meditation og visualisering kan ændre vores opfattelse af en given situation, og dermed ændre fysiologien.

Hvad er min intention?

Helt gennemgående i alle mine behandlinger handler det om bevidsthed – hvad vil jeg med det jeg gør? Hvordan skaber jeg den effekt hos klienten, som jeg ønsker. Det handler om intention og vibration, for vi er alle forbundet. Det jeg gør ved mig selv og for mig selv, påvirker alle omkring mig, det jeg arbejder med hos klienten, påvirker ikke bare klienten men alle omkring klienten

Af Formand for ZCT Anette Hansen

Print Friendly, PDF & Email
Del på:
Facebook
Twitter
Email