Når du dedikerer energi til dit rum, forandrer det sig. Ligesom
menneskene i rummet. Indretningsdesigner Karin Mai er ekspert
i klinikdesign

Naturen er pr. natur – helbredende. Ligesom vores egen krop gør alt, hvad den kan for at hele sig selv.”

Ordene er KarinMai’s. Hun er uddannet Kraniosakral terapeut ved siden af sin profession som designer med egen tegnestue i København. Den følsomhed, der følger med en behandleridentitet har givet hende ører, der ”lytter” mellem linjerne og evnen til at fornemme, hvad øjet ikke ser, men intuitionen ved. Den viden bruger hun til at rådgive klinikejere gennem www.karinmai.dk

Når et behandlingsrum driller
”Når jeg træder ind i et rum sanser jeg stemningen på få øjeblikke. Er den åben eller lukket? Lys eller mørk, vedkommende eller afvisende. Er der lagt energi og omsorg i omgivelserne. Lugten er også væsentlig for mig. Dufter der ’friskt’ eller mere ’hengemt’? Ligesom lyden. Er det rart at tale sammen eller kastes lyden rundt i lokalet?”, fortæller KarinMai.

Som rådgiver bliver hun oftest kontaktet, fordi det ”driller” med et rum eller fordi klinikindehaveren ønsker at gøre det allerbedste.

“Det vigtigste er, hvad indehaveren ønsker sig allermest. Hvad er det han eller hun vil opnå i forhold til sine klienter. Og ja, så lytter jeg. Måske er der en ide om en farve på væggene, men mange gange er det et helt andet sted, vi skal starte. Som regel taler vi sammen 1/2 time, så går jeg rundt i klinikken selv og noterer 1/2 time – og så taler vi sammen igen i en times tid. Ofte er få minutter nok til at fornemme, hvor den vigtigste
blokering i rummet er. Hvor det er allervigtigst at sætte ind her og nu. Ofte er det dér, hvor det er mentalt sværest for indehaveren at skabe forandring – og så vi laver en plan sammen med en rækkefølge.”

Rummet spejler os selv
Som med anden rådgivning, der ”skubber” til indre overbevisninger, er der reaktioner, som KarinMai godt forstår.

“Ofte har det taget et stykke tid, inden beslutningen om at søge hjælp udefra er taget. Nogle bliver rørt. Over at opdage, hvor og hvordan de har svigtet sig selv ved at lade stå til. Når man dedikerer energi til et rum, forandrer det sig allerede dér. Ligesom menneskene i rummet. Vores rum er en spejling af os selv. De valg, vi har taget, er jo fysisk tilstede i et rum gennem møbler, pynt og belysning.”

Det er ikke altid, designerens forslag, falder i god jord – lige med det første. Det kan være forslag til en vægfarve, der opfattes provokerende. En farve, som ikke passer i klinikindehaverens ’smag’, men som viser sig at gøre godt senere hen og falde ind i en helhed.

“Det er aldrig tilfældigt, hvilke farver jeg foreslår. Det er altid med omhu, indføling og respekt for indehaverens ønsker og klienterne. Farver forandrer!”

Små justeringer, stor forandring
Nogen tror, at indretningsdesign kræver dyre møbler og stor forandring. Men tit er det små ændringer og justeringer med det inventar, som allerede er i behandlingsrummet eller klinikken, der skal til for at gøre en stor forskel. Hos en klient vendte vi blot sofaen i et venteværelse om, og rummet fik et helt andet flow og blev mere indbydende.

Tegnede interiør til vennerne
At KarinMai skulle komme til at beskæftige sig med design og indretning stod næsten skrevet i stjernerne.

“Siden barnsben har jeg tegnet huse og mennesker i deres huse. Og da jeg gik i skole lavede jeg personlige dekorationer og uroer til mine venner og deres værelser. For at pynte og – kan jeg se i dag – for at optimere energien og flowet i rummet. Så på den måde kom jeg til at beskæftige mig med design og kommunikation i alle afskygninger og blev især tændt på bevidst boligindretning da jeg læste Karen Kingstons klassiske bøger:
’Ryd op i dit rod’ og ’Spaceclearing med Feng Shui’. Jeg tog kurser hos hende og sidenhen en uddannelse i Danmark som Neo Feng Shui privat- og erhvervskonsulent.


De 5 grundelementer

Hvis man vil have naturens kræfter til at arbejde i sin klinik, er udgangspunktet sammenhængskraft og vejen at indrette sig med de klassisk kinesiske 5 elementer: Ild, Jord, Metal Vand og Træ. Alt påvirker hinanden og enten understøtter eller dræner.

Ild forandrer sig til jord, som fortætter sig til metallet, der bærer vand – der igen væder træet, som igen føder ilden. Når et rum føles rart at være i, er der altid en balance mellem elementerne. Elements læren kan også bruges til at skabe en bevidst ubalance. For eksempel kan blåt linoleum (vandelement) på trapper være med til at folk går hurtigere op og ned i forhold til en brun nuance ( jordelement), der har en langsommere vibration – en lidt nørdet bonusviden måske” , smiler KarinMai.

Elementer i indretningen

IldJordMetalVandTræ
Røde farver
Trekantede former
Natur materiale, som skin og pels
Billeder af mennesker og dyr
Brune, gule og beige farver
Firkantede former
Keramik, gule mursten og kakler
Hvide og meget lyse farver
Runde former
Møbler og interiør i metal
Blålige nuancer
Organiske former
Hængende gardiner
Glas og spejle
Grønne farver
Aflange former
Møbler og interiør i træ
Planter og blomster


Ikke et spørgsmål om smag
”Indretningsreglerne fungerer! Sådan er det bare. Og når det så er sagt, er det vigtigt ikke at følge dem rigidt og blindt, men altid mærke efter, hvad der fungerer i det pågældende rum. Måske du ikke bryder dig om en bestemt farve, men når du lukker øjnene føles rummet alligevel rart at være i. Det er ikke altid et spørgsmål om smag. Vi skal ikke bruge værktøjet til at holde fast i, hvad vi må og ikke må, skal og ikke skal. Men derimod til at
inspirere os og give os gode ideer til anderledes og kreative løsninger

5 basis indretningstips

1: Hvordan har du det, når du træder ind af døren?
Kan du mærke, at du føler dig opløftet – får du lyst til at skrue op for den gode fornemmelse? Føler du dig modtaget? Læg mærke til din grundstemning. Den er vigtig for dine beslutninger om at skabe endnu større trivsel.

2: Har du rod eller overflødige ting?
Er der noget, der trænger til at blive fixet? En løs toiletrulleholder? En dørmåtte, der er udtjent eller håndklæder, der trænger til at blive udskiftet? Kig dig omkring og se på dit sted, som om det er første gang,
du oplever det. Det kan være godt at gøre efter en weekend eller en ferie. Er du modig, er det hér, du begynder. Læg ud med det letteste. En ting om ugen. Snart er du igennem.

3: Kan nye klienter finde vej til dig?
Sørg for klar oplysning og tydelig kommunikation. På dit website. Sørg evt. for et krakskort på dit site med vejvisning. Sørg for et tydeligt dørskilt. Med navn og gavn.

4: At vente på noget godt
Hvordan møder folk din klinik. Hvordan bliver de mødt? Er det tydeligt, hvor man kan hænge sit overtøj? Er der frisk vand eller te? Mange venteværelser har gamle magasiner i massevis. Skip dem. Signalér og inspirér til ny energi med nye og friske udgivelser

5: Behandlingsrummet
Sørg for, at rummet er tempereret. Svalt om sommeren. Lunt om vinteren. Ekstra tæpper har du sikkert allerede. De kan som regel varmes over radiatoren. Nogle klinikker har en diffus loftsbelysning. Montér i stedet en lysdæmper, så stemningen kan varieres. Eller køb en pære med 3 indbyggede styrker. De fås i enhver lysforretning og kan bruges i alle lamper med almindelig fatning. Sørg for klar og fokuseret belysning, hvor du har brug for den. Og en stemningslampe, der kan lyse et hjørne op

Kilde Zoneconnection blad nr. 2/2018

Print Friendly, PDF & Email
Del på:
Facebook
Twitter
Email