Kategori: TKM

Her er yin-Yang symbolet. Men vender det på hovedet?

,

Noget af det første, vi lærer i kinesisk medicin, er om relationen mellem Yin og Yang, og for eksempel siger vi:

Yang er solsiden af bjerget. Yin er skyggesiden af bjerget
Yang er foroven og Yin er forneden


Ligesom hvis vi forestiller os, at vi står på jorden. Så er himmelen foroven, og jorden er under os – vi er selv i midten.


Vi lærer også om de 3 Skatte: Himmel Mand-Kvinde og Jord – også kaldet: Shen, Qi og Jing.
Vi er altså enige om, at ovennævnte Taijitu (figur 1) viser, at Yang er foroven og Yin er forneden – og bevægelsesretning for Yang er derfor op. Og omvendt ned for Yin.


Men i forhold til vores fysiologi vil dette ikke fungere. Bare forestil dig, at Yang stiger op i kroppen og Yin synker
ned, så bliver vi alt for varme opadtil – og alt for kolde nedadtil.


Derfor kan vi tænke på den ”Før Himmelske Qi” og vi kan tænke på den ”Efter Himmelske Qi.” For den ”Før Himmelske Qi” passer det fint, at Yang er foroven og Yin forneden. Altså, at himmelen er oppe og jorden forneden – og så er den vej, Taijitu vender OK.


Men. For at vores fysiologi som mennesker kan fungere, skal vi faktisk vende Taijitu om.


Det vil sige, at ”Himmelens Yang” skal descendere og gå ned igennem vores krop/organisme og dreje rundt og placere sig under Yin. Tænk på et billede af en gryde med suppe – det er svært at koge suppen igennem og få tilberedt indholdet i gryden, hvis varmen ikke kommer ned under gryden. Først når Yang kan ned under – og ind og dreje eller vende sig – kan vi tale om fysiologisk Yang, der er i stand til at være i rette forhold med Yin.

,

.

Derfor kan vi sige, at det øverste Taijitu (figur 1) hvor Yang er foroven og Yin forneden svarer til en ”Før Himmelsk ”‘situation’ og det nederste Taijitu (figur 2), hvor Yang er kommet ned under Yin, svarer til en ”Efter Himmelsk ” ‘situation’. Figur 3 viser hvordan vi som mennesker er integreret mellem himmel og jord og er blevet jordiske ved, at Yang nu er gået ind og ned under Yin.

.

Og hvordan går Yang så ned igennem vores organisme?


Yangming, som er navnet på den forlængede meridian bestående af Tyktarm og Mave, står for vertikal bevægelse og skal kun have én bevægelsesretning – og det er descendens.


Tyktarm og Mave er klassificeret som ”hule Yang Organer”, og de skal kunne fylde og tømme sig og være åbne hele vejen igennem. Hvis der ikke er åben og fri mulighed for descendens (for eksempel på grund af madstagnation eller forstoppelse) så vil ”Himmelens Yang” i sit forsøg på descendens blive blokeret. Og det fører til en opbygning af Hede opadtil i kroppen. Det kan udmønte sig i for eksempel Slim-problematikker, der påvirker vores Shen (sløret og uklar tanke, nedsat hukommelse, svimmelhed), rødt ansigt, forhøjet blodtryk, hede i Øvre Jiao (som for eksempel kan forårsage indkogt slim i lungerne og føre til lungebetændelse og hoste), knuder i væv for eksempel brystvæv osv.

Af akupunktør Claus Sørensen

.

Print Friendly, PDF & Email
Del på:
Facebook
Twitter
Email