Kategori: Forskning

Hjernen lyste op som et juletræ da videnskaben kiggede på hvordan zoneterapi påvirker hjernen.

I forskningsprojektet ‘Neural Pathways of Applied Reflexology’ (neurale netværk anvendt ved zoneterapi) blev selv holdets mest skeptiske forskere overraskede efter at have analyseret dataene fra hjernescanninger optaget, mens deltagerne fik zoneterapi.

Billederne blev taget ved hjælp af MR-scanners, Og resultaterne viser at der er en sammenhæng mellem zoner på vores fødder og aktivitet i hjernen.

Undersøgelsen er lavet af zoneterapeuterne Kevin og Barbara Kunz og publiceret maj 2024. Kevin Kunz præsenterede det på et webinar som han generøst har lagt ud på youtube. Der ligger et link under denne artikel

“Denne undersøgelse vil ikke kun ændre den måde, vi ser på zoneterapi, den vil ændre den måde, vi ser på, hvordan den menneskelige krop fungerer.” Kevin Kunz Forskningen i zoneterapi og hjernen

Ideen til projektet startede da Dr. Stefan Posse fik sin første zoneterapi, den var bestilt af hans kone. Zoneterapeut Kevin Kunz kunne med det samme se, at Dr. Stefan Posse, der var proffesor i fysik var meget skeptisk over for, om terapien virkelig ville virke.

Men under sessionen blev fysikeren – som også driver et MRI-forskningslaboratorium så nysgerrig på hvad der skete at han initierede et forskningsprojekt, med det formål at

undersøge hvad der sker i hjernen under zoneterapi. Og i løbet af de kommende måneder gik Dr. Stefan sammen med Kevin og Barbara sammen med et lille hold af andre læger og forskere, der også var interesserede i forbindelsen mellem krop og sind.

Det er nu fire år siden og de første resultater er nu klar.

Kevin Kunz giver zoneterapi til en klient i hjernescanneren.

Ved hjælp af en lille gruppe raske deltagere undersøgte holdet effekten af zoneterapi på blodgennemstrømningen og iltniveauet i hjernen.

Da zoneterapeuterne havde påført trykket, forventede forskerne naturligvis, at billederne viste aktiveringer i den sensorisk-motoriske cortex relateret til fødderne. Men det opsigtsvækkende var, at også dybere dele af hjernen blev aktiveret. Også iområder af hjernen, der ikke har forbindelse til fødderne.

Desuden var de områder, der blev aktiveret, ens hos alle undersøgelsens deltagere.

Zoneterapi lyser hjernen op ‘som et juletræ’

I anden del af undersøgelsen skete der noget uventet. Her undersøgte holdet en gruppe af mennesker der havde haft slagtilfælde inden for de sidste 4 til 17 år, og forskerne blev med Kevins ord ‘blæst omkuld’ af resultaterne undersøgelserne. Dr. Stefan så hjernen ‘lyse op som et juletræ’ under fMRI-scanningerne.

“Vi oplevede uventede ændringer i hjernens blodgennemstrømningen,”

Mens neuroforskerne forventede at se ændringer i realtid i hjernens sensoriske motoriske cortex under behandlingen, gik ændringerne i blodgennemstrømningen ‘langt ud over’ denne del af hjernen.

Resultater, viser hvordan zoneterapi aktiverer dybere dele af hjernen.

“Denne undersøgelse vil ikke kun ændre den måde, vi ser på zoneterapi, den vil ændre den måde, vi ser på, hvordan den menneskelige krop fungerer.”

Påvirkning af hjernen under zoneterapi.

En zoneterapi session vil ofte få dig til mentalt at glide væk, og mange klienter beskriver det som at meditatere. Efter behandlingen oplever mange forbedringer af deres symptomer – og især efter et længere behandlingsforløb.

fMRI scans of brain during reflexology sessionDenne undersøgelse viser, at der sker meget mere under en zoneterapibehandling end vi ved og her er en lille gennemgang af, hvad de fandt gennem disse undersøgelser:

Insula cortex

Insula cortex var et af de områder af hjernen, der viste sig at være aktiveret hos alle deltagere.

Det ligger dybt inde i vores hjerne, og Dr. Stefan omtaler det som ‘bevidsthedens sæde’.

Insula cortex er knyttet til vores psyke og følelsesmæssige tilstand, den kontrollerer og regulerer forskellige dele af vores nervesystem, og spiller en vigtig rolle i psykiatriske lidelser.

Supramarginale gyrus.

Et andet område af hjernen, der konstant lyste op, var den supramarginale gyrus.

Denne del af hjernen spiller en rolle i forbindelsen mellem krop og sind og vores sansesystem. Ved at arbejde med andre dele af hjernen hjælper den os med at behandle information fra vores indre og ydre verdener.

Temporale gyrus

Endelig var den midterste temporale gyrus, den aktiveret hos alle de deltagere der havde haft slagtilfældepatienter.

Hukommelse, sprogforståelse og bearbejdning af følelser varetages i dette område, og den hjælper os også med visuelt at genkende kendte ansigter og ting. Interessant nok er den midterste tindingelappen den første region i hjernen, der viser atrofi (svind af hjernevæv) under Alzheimers sygdom.

Undersøgelsens begrænsninger

Som ved alle undersøgelser var der nogle forbehold, og den vigtigste er antallet af deltagere.

Som et proof of concept-studie blev der kun udtaget otte forsøgspersoner blandt de to grupper af raske deltagere og apopleksipatienter.

En anden ulempe var, at trykteknikkerne skulle anvendes i ‘on-off blokmønstre’ for at isolere virkningerne af hver refleks i fMRI-scanningerne. Til sammenligning ville reflekserne under en egentlig zoneterapisession blive bearbejdet betydeligt grundigere, og

uden de fastsatte intervaller mellem hver refleks. Dvs. at i undersøgelsen var der længer pause mellem trykkende, så reaktionen kunne registreres i scanneren.

Desuden var de reflekser, der blev brugt, ikke konsistente på tværs af de to grupper. Dette skyldtes hovedsageligt de fysiske begrænsninger af fMRI-udstyret og vanskeligheder med at arbejde i et lukket rum, især med apopleksipatienter.

Inden for gruppen af apopleksipatienter, arbejdede zoneterapeuterne på de reflekser der svarer til øjnene, vagusnerven og hjernestammen.

Hos de raske deltagere arbejdede zoneterapeuterne på hypofysen, øjet, vagusnerven, binyrerne og temporallap, men kun på venstre fod.

Forskerne understreger, at der er tale om en pilotundersøgelse, der viser at der er behov for mere forskning. Og på trods af begrænsningerne understreger de dataenes validitet, da resultaterne er konsistente inden for de to grupper.

Hvad er næste skridt?

Dr. Stefan præsenterede i maj 2024 undersøgelsen for 5.000 videnskabsmænd på det årlige møde i International Society for Magnetic Resonance in Medicine i Singapore og gruppen har søgt om tilskud til yderligere forskningsstudier.

På mødet var en af de mere skeptiske forskere på holdet så forbløffet over resultaterne, at han selv overvejer at drive yderligere forskning.

Kevin og Barbara Kunz lavede et seminar om forsøget der ligger frit tilgængeligt på YouTube. Sproget er på et let forståeligt engelsk. https://www.youtube.com/watch?v=DBgtKZJBqj

Forfatter: Toria Macgregor oversat med tilladelse af forfatteren af Helena Drewes. Original tekst: https://barefootholistics.com.au/blog/reflexology-and-the-brain-neuroscientists-

blown-away-by-findings

Hvad er en MR-scanning?: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og- behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/MR-skanning—FMRI-28009.aspx

Print Friendly, PDF & Email
Del på:
Facebook
Twitter
Email