Gurkemeje – eller fattigmandssafran – har længe stået i skyggen af sin fine storebror, men gurkemeje indeholder en lang række gode egenskaber.
Gurkemeje er et krydderi. Du kan få den i butikkerne pulveriseret eller frisk fra en ingefærlignende plante. Den er kendt for sin stærke gule/gulorange farve. Gurkemeje bruges blandt som ingrediens i blandingskrydderiet karry, men kan også bruges alene, blandt andet bruges det til at farve ris- eller fiskeretter gule med.
Gurkemeje indeholder ca. 2 % af det gule farvepigment curcumin, som har en antioxidantisk effekt, derfor kan det være en ide at skrue op for mængden af gurkemeje i din kost.
Vi går den kolde tid i møde, årstiden hvor immunforsvaret for mange er mere svækket. Der er lavet nogle undersøgelser, som viser at netop curcumin muligvis kan nedsætte og regulere mængden af pro-inflammatoriske stoffer – de stoffer, der normalt øger inflammation i kroppen. Ved at skabe balance blandt disse stoffer er curcumin muligvis med til at forebygge sygdom.
Nedenfor får du her en opskrift på en suppe, som luner godt i de kolde vintermåneder.
Rensende smækker-lækker-suppe
Ingredienser:
1 stor butternut squash (kogt)
2 spsk. frisk hakkede ingefær
1 løg
1 spsk. kokosolie
2 kopper grønsags bouillon
1 dåse kokosmælk
Salt, peber
2 tsk. frisk hakket gurkemeje
Topping:
Ristede græskarfrø og persille
Velbekomme
Kh Dorthe Lambæk, ZCT