Kategori: Klummen

Et godt åndedræt gør alting smukkere

Åndedrættet, er noget, de fleste af os tager for givet.

Det kommer og går, ca. 20.000 gange i døgnet. Åndedrættet er kroppen vigtigste prioritet!

Det er et kæmpe organ – vidste du, at hvis vi folder vores lunger ud, fyldte de lige så meget som en tennisbane.

Kort fortalt styres det af vores autonome nervesystem, som aflæser kuldioxid indholdet i blodet. Dette system er styret af åndedrætscentret i medulla oblongata, sensorer ved aorta buen og et nervebundt ved hjertet. Vi kan over en kort periode kontrollere åndedrættet – lige indtil ophobningen af kuldioxid er så stor, at vi ikke kan andet en at tage en dyb indånding. Så generelt har vi ingen indflydelse på vort ind – og udånding

” Og dog – måske har vi”

Fordelene ved et optimalt åndedræt

Fordelene ved et optimalt åndedræt

Optimalt åndedræt får dig til at føle og mærke din krop, så du kan leve og erkende hvad der foregår i dit liv. Lungerne er vores primære kilde til energi og afslapning. Det gør at du kan leve i nuet, ikke bekymre dig om det der var eller det der kommer.

Fordele ved et optimalt åndedræt er:

  1. Du vågner udhvilet
  2. Det styrker dit immunforsvar
  3. Reducere hjertekar lidelser og forhøjet blodtryk
  4. Reducere nervøsitet og depression
  5. Forebygger symptomer, der forbindes med neurologiske lidelser
  6. Hjælper ved vægttab og forbedrer fordøjelsen
  7. Det er smertestillende – afhjælper hovedpine, migræne, rygsmerter, iskiassmerter
  8. Forbedre koncentrationsevnen og hukommelsen

Har dit humør betydning for dit åndedræt?

Ja, det har det jo, dit åndedræt påvirkes af din fysiske og psykiske tilstand. Det bliver hurtigere eller langsommere – og måske overfladisk – din hjerterytme forandre.

Har du smerter, forstoppelse og spændinger eller bliver du forskrækket, er bange, bekymret irriteret eller på anden måde er ude af balance forringes kvaliteten af dit åndedræt.

Det sætter yderligere gang i stress-situationer, som påvirker kroppens organer, blodet og din hjerne, hvilket tilfører nye ubalancer.

Det, vi må huske på, er, at det er den mindste ting, vi oplever eller tænker på, der påvirker det autonome nervesystem og som få en lynhurtig effekt på blandt andet vores hjerte og syre/base balancen med efterfølgende påvirkning af immun systemet.

Stress-faktorer med øjeblikkelig effekt

Så er du bekymret for at gå ud, planlægge ferien, at sige fra eller skifte job, ses det i dit åndedræt, og det er jo ikke sådan, at de situationer er livstruende. Men de er stress-faktorer med øjeblikkelig effekt i dit system. Det der sker, er, at du hyppigere, end du er klar over, har et overfladisk åndedræt. Du beskytter dig selv mod ubehagelige situationer mod at føle, hvilket er en almindelig reaktion hos alle.

Det betyder også, at din tarm, som energimæssigt, hører sammen med lungerne, belastes, da dem naturlige massage et fuldt åndedræt giver, ikke længere er til stede og affaldsstofferne sendes til lungen. Og sådan fortsætter det. En forstoppelse kan reelt komme af et overfladisk åndedræt.

Åndedrættet har betydning for dom tarms mikrobiomer – alt så tarmbakterie floraen. Alle kroppens processer lige fra nervus vagus til hormonsystemet og hjernen er under indflydelse af dit åndedræt

Livet begynder med en indånding

Vi byder livet velkommen med en dyb indånding – og vi afslutter livet graciøst med en udånding. Hvad vi gør derimellem er afhængig af mange ting, som på hver deres måde påvirker processerne i kroppen. Al udvikling begynder i det fysiske. Fundamentet må støbes, derefter bygger vi på.

Åndedrættet kan trænes – prøv et par øvelser

Afslapning

Sæt dig hvor du har fred og ro – badeværelset er udmærket om ikke andet!

Tag et par dybe indåndinger, slap af så godt du kan.

Derefter spænder du i hele kroppen i 10-15 sekunder, mens du tæller til 10. Du spænder alt fra tå til hoved – og giver så slip. Dette gentager du tre gange. Du spænder så meget , at du automatisk vil komme til at holde vejret og det føles ubehageligt.

Når dette er gjort, trækker du vejret ned i maven, til Dantien, området et par centimeter under navlen- eller så dybt du kan. Du trækker vejret ind gennem næsen og ånder ud gennem munden, men toppen af tungen rører den hårde gane bag ved tænderne. Din mund er ganske let åben ved udånding. hvor åndedrættet holdes tilbage ved, at du holder tunge spidsen bag tænderne. Herefter hviler du dig så længe, du har lyst, minutter er fint

Chi Gong lunge øvelse

Du kan vælge efter et par minutter at fortsætte åndedrætsøvelserne ved at stå med let bøjet ben, tungespidsen mod ganen og armene langs med siden.

På en indånding løftes armene til skulder højde, du ånder ud på samme måde som før – med tungen mod ganen. Samtidig sænker du armene.

Du fortsætter med at løfte armene på en indånding til skulderhøjde – og sænker armene på en udånding.

Dette gentager du 3 gange i alt – efter nogle dage kan du gentage øvelsen 6 gange i alt. På hver ind- og udånding tæller du stille og roligt til 3 eller 5 afhængig af , hvor roligt dit åndedræt er.

Denne øvelse renser og styrker lungerne, beroliger sindet og balancere syre-basebalancen. Det er godt at lave åndedrætsøvelser om dagen, hvor naturens energi er maksimal.

Mit råd er, ar du gennemfører øvelserne hver dag i tre uger. Mærk og skriv ned, hvordan du har det første dag- Derefter skriver du et par ord ned indtil 21. dag- Skriv om dit energi niveau, din søvn, hvordan du vågner, symptomer, du har, skriv hvordan det føles at være dig.

Nu kan du mærke, om det har betydning for dit velvære at være opmærksom på dit åndedræt.

Af Lisbeth Skovmann, medlem af ZCT og ZCT´s bestyrelse

Print Friendly, PDF & Email
Del på:
Facebook
Twitter
Email