Det er nu du skal høste de friske bær

Findes der noget bedre, end at kunne plukke sine egne bær, friskt direkte fra busken eller blot købe dem ved landevejsboden eller i supermarkedet?

Sommeren er over os og buskene bugner lige nu af søde jordbær, syrlige ribs, smagfulde hindbær for slet ikke at glemme blåbær, solbær og brombær, som også inden længe modnes.

Mange bær kan bruges til syltning og bagning men du kan også lave saft og shots som du kan gemme og indtage i de kolde efterår og vinter måneder og få dig et ekstra naturligt indtag af gode vitaminer.

Nedenfor er en lille liste over de bær som dyrkes mest i de danske haver.

Jordbær

Højt indhold af C vitamin.

Anvendes til desserter, grød og syltetøj eller måske ofte, friskplukket med fløde

Blåbær

Indeholder C vitamin, karotin, jern og magnesium.

Bærret menes at have en lægende og desinficerende virkning.

Solbær

Indeholder A-, B-, C- og E-vitamin, kalcium og jern. Endvidere indeholder frugten en fedtsyre, der ser ud til at virke forebyggende imod hjerte/karsygdomme.

Brombær

I oldtiden blev bærrene brugt som lægemiddel imod diarre´ og bylder, hvilket kan skyldes det høje indhold af garvesyre

Ribs

Har et højt indhold af A og C vitamin

Stikkelsbær

Indeholder mest vand, og har derfor et lavt energiindhold (få kalorier). Stikkelsbær er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Stikkelsbær er en god kilde til vitamin C, som styrker dit immunforsvar.

Plant dine buske i efteråret

Hvis du planter alle de bær, som kan vokse i danske haver, vil der være friske bær fra de allerførste jordbær høstes først til midt i juni og til de sidste brombær og efterårshindbær modner midt i oktober. 

Hvis du skal have glæde af friske bær i egen have næste år, er efteråret den bedste plantetid. Bærbuske er løvfældende og de har bedst af at blive plantet i efteråret, der er jorden stadig var, og planterne kan nå at begynde at danne det nye rodnet

God fornøjelse

af Dorthe Lambæk ZCT

Del på:
Facebook
Twitter
Email