Basilikum bruges ofte som krydderurt i det italienske køkken, men vidste ud også, at planten blandt andet indeholder store mængder vitamin K, C og A, samt mineraler som calcium, jern og magnesium. Derudover har basilikum anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber, som kan være gavnlige for immunforsvaret.

Man kan efterhånden købe mange sorter af basilikum, men stort set alle sorterne er gode og dyrkes på samme måde. Den almindelige grønne storbladede er god, og den rødbladede kan være smuk. Ud over de to almindelige findes bl.a. citron-, kanel- og anisbasilikum, dværg- og smalbladede, med krusede- eller frynsede blade. Der er både pynt og især til god mad.

Under varme himmelstrøg kan den overvintre, men i norden kan den kun overleve en enkelt sommer udendørs. Tager du den derimod ind, når det bliver køligere og sørger for at placere den hvor den får meget lys, kan du have planten i mange år.  

Opskrift på hjemmelavet basilikum pesto

Ingredienser

3 håndfuld skyllede blade, gerne med stilken

1 fed hvidløg (mere hvis du er til det)

40 gram parmesanost

30 gram pinjekerner

3 spsk. oliveolie

Smag til med salt og peber

Sådan gør du

Rist pinjekerner på en tør pand og blad det med alle de øvrige ingredienser, gerne i en foodprocessor.

Del på:
Facebook
Twitter
Email